Nanotechnologie a potraviny

Autor: Ing. Tasilo Prnka, DrSc. <(at)>, Téma: Novinky, Vydáno dne: 22. 01. 2010

V poslední době vzbudila pozornost nejen odborné, ale i laické veřejnosti informace o zveřejněné zprávě Výboru pro vědu a technologii britské Sněmovny lordů zaměřené na aplikaci nanotechnologií při výrobě potravin, zejména i proto, že se tímto tématem zabývá tak prestižní subjekt.
Ve své zprávě nazvané „Nanotechnology and Food“ Výbor uvádí, že průhlednost a čestnost jsou klíčovými složkami zajišťující víru veřejnosti jak v bezpečnost potravin, tak v rozvoj vědy a technologií. Tvrdí se zde též, že současná malá ochota potravinářských firem k zveřejňování informací o probíhajícím výzkumu aplikace nanomateriálů a nanotechnologií v potravinách, může vést k negativní reakci veřejnosti.

Celý článek ZDE