|
Aplikace nanotechnologie v potravinářství
Vydáno dne 24. 08. 2009 (7298 přečtení)
Nanotechnologie – vytváření částic nanorozměrů a manipulace s těmito nanočásticemi
– se považuje za jeden z nejbouřlivěji se rozvíjejících oborů lidské činnost.
Existuje názor, že nanotechnologie představuje revoluci v agro-potravinářském
sektoru. Mnoho zemí investuje do výzkumu a především pak do praktického
využití nanotechnologie velké finanční prostředky a očekává, že jim tyto investice
zajistí vedoucí postavení na trhu. Ačkoliv dosud není vždy zcela objasněna bezpečnost
produktů získaných pomocí nanotechnologie, na trhu již existuje řada
výrobků, při jejichž výrobě byla nanotechnologie použita. Některé firmy, zvláště
v Asii, z reklamních důvodů zdůrazňují aplikaci nanotechnologie ve výrobě.
Propagace této technologie má navozovat, že výrobky mají výjimečné pozitivní
vlastnosti. To však nemusí vždy odpovídat skutečnosti jak z hlediska použité
technologie, tak z hlediska vlastností výrobků. Vzhledem k chybějící legislativě
řada firem aplikaci nanotechnologie ve výrobě raději neuvádí. Důvodem jsou
nevyjasněné otázky bezpečnosti výrobků jak pro spotřebitele, tak i pro životní
prostředí. Tato situace vede k tomu, že přibývá mezinárodních akcí, na kterých
se vedle potenciálních dalších aplikací nanotechnologie v agro-potravinářském
sektoru diskutuje o bezpečnosti této technologie.
ÚVOD
1.1. definice “nanověda“ a “nanotechnologie”
1.1 slovník termínů z oblasti nanotechnologie
2. nanotechnologie v přírodě
3. hlavní iniciativy zaměřené na nanotechnologii
3.1 nanoforum (nf): evropská informační brána pro nanotechnologii
3.2. iniciativy v USA zaměřené na nanotechnologii
3.2.1. National nanotechnolgoy Initiative (NNI)
3.2.2. NNIN (National Nanotechnology Infrastructure Network)
3.2.3. Projekt "Emerging nanotechnologies"
3.2.4. Ostatní
3.3 Asia Nano Forum (ANF): Iniciativa v Asii a Pacifiku
4. Výzkum zaměřený na nanotechnologii
4.1 Výzkum nanotechnologie v EU
4.1.1 Výzkumné projekty zaměřené na nanotechnologii v potravinářském sektoru v EU
4.2 Výzkumné projekty zaměřené na nanotechnologii
v agro-potravinářském sektoru v USA
5. Potenciální aplikace nanotechnologie v agro-potravinářském sektoru
5.1 Nanosenzory pro detekci patogenů a kontaminantů
5.2 Nanozařízení pro ochranu identity (IP) a vysledování
5.3 Nanozařízení pro inteligentní systémy zajišťování nápravy
5.4 Integrace inteligentních systémů: snímání, lokalizace, hlášení a řízení
5.5 Nanozařízení pro molekulární a celulární biologii
5.6 Nanomateriály, problematika životního prostředí, zemědělského
odpadu a nanočástic v životním prostředí
6. Využití nanotechnologie při výrobě potravin
6.1 Nanodisperze a nanokapsle. Aplikace funkčních složek
6.2 Nanolamináty. Vytváření jedlých fólií a potahů. Aplikace funkčních složek
6.3 Biopolymerní nanočástice. Aplikace funkčních složek
6.4 Nanokompozity. Obaly s lepšími mechanickými a bariérovými vlastnostmi.
6.4.1 Nanokompozity polysacharid-jíl
6.5 Nanovlákna
6.6 Nanotrubice
7. Příklady realizovaných aplikací nanotechnologie v potravinářství
7.1 Antibakteriální účinky nanostříbra, nano ZnO
7.2 Regulované uvolňování funkčních a aktivních složek
7.2.1 MultiSal™
7.3 Solubilizace potravinářských aditiv/fyziologicky aktivních látek
7.3.1 Ubisol-Aqua™ technology
7.3.2 NovaSOL® Nanosome
7.3.3 NutraLease™
7.3.4 NetColors (Nano-Encapsulation Technology)
7.3.5 Nanokurkumin: nová strategie léčby rakoviny u lidí
7.3.6 Bioral™ Technology
7.3.7 SunActive® FE
7.4 Další systémy
7.5 Využití technologie nanokompozitů pro potravinářské obaly
7.5. Plasty s lepšími bariérovými vlastnostmi
7.6 Hliníková fólie se zlepšenými vlastnostmi.
8. Bezpečnost nanotechnologie
8.1 Potenciální zdravotní riziko potravinářských materiálů získaných
pomocí nanotechnologie
8.2 Výzkumné projekty 5. a 6. rámcového programu V & V v EU zaměřené
na bezpečnost nanotechnologie
9. Regulace nanotechnologie a nanoproduktů
9. Regulace nanotechnologie v USA
9.2 Regulace nanotechnologie v EU
9.3 Regulace nanotechnologie ve Velké Británii
9.4 Regulace nanotechnologie v Japonsku
9.5 Regulace nanotechnologie v Číně a na Tchaj-wanu
9.5.1 Certifikace nanoproduktů na Tchaj-wanu
10. Databáze komerčních spotřebitelských výrobků
11. Vývoj trhu nanopotravin
12. Mezinárodní akce zaměřené na (potravinářskou) nanotechnologii
Závěr
Literatura
Autor. Ing. Alexandra Kvasničková, Informační centrum
bezpečnost potravin MZe
Celá tisková zpráva |
 | Zdroj: Autor. Ing. Alexandra Kvasničková, Informační centrum
|
|